Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tekniset vaatimukset

Opintoverkon Digioppikirja-palvelu toimii parhaiten selaimilla Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Apple Safari ja Microsoft Internet Explorerin versiolla 9 ja sitä uudemmilla. Vanhemmilla versioilla saattaa esiintyä häiriöitä. Palvelun käyttö edellyttää nettiyhteyttä päätelaitteelta (esim. puhelin).

Tarina Digioppikirjojen taustalla

Opintoverkko Oy on julkaissut painettuja oppikirjoja vuodesta 2002. Sähköinen oppimateriaali on ollut koulujen tulevaisuuden suunnitelmissa jo vuosia.

Opintoverkko tuotti painettujen oppikirjojensa pohjalta e-kirjan talvella 2013 (myynnissä Elisa kirjoissa). E-kirjan valmistuttua pohdintaa herätti se, voisiko kirjaa mitenkään saada käyttöön myös Windows-tableteille ja puhelimille. E-kirjapalvelut tukevat Suomessa tällä hetkellä vain Android- ja Apple-käyttöjärjestelmiä. Samaan aikaan html5-pohjaiset julkaisualustat ovat tulleet markkinoille eri lehtien digilehdissä. Päädyimme kehittämään e-kirjojen ohella uutta laiteriippumatonta järjestelmää, jotta sähköisiä kirjoja voisi lukea millä tahansa internet-yhteydessä olevalla laitteella. Kehitystyö johti tähän uuteen ohjelmaan, jonka kautta sähköisiä kirjoja myydään.

Palvelulle tarvittiin nimi. Nämä eivät ole e-kirjoja, joten kirjojen nimen tuli olla e-kirjoista erottuva. Palvelulle keksittiin nimi Digioppikirja, ja tähän tarkoitukseen varattiin osoitteet www.digioppikirja.fi ja www.digioppikirjat.fi. Myös muut kustantajat ovat käyttäneet myöhemmin julkaistavista html5-pohjaisista oppimateriaaleistaan nimitystä digikirja.

Miten Digioppikirjaa käytetään?

Digioppikirja on internet-yhteyden kautta käytettävä oppikirja. Voit käyttää kirjaa tietokoneella, tabletilla tai puhelimella, jossa on internet-yhteys ja riittävän iso näyttö Palvelu toimii kaikkien käyttöjärjelmien (Windows, Apple, Android jne) laitteilla, mutta jotkut toiminnot toimivat eri tavoilla eri laitteilla. Tärkein, eli kirjan käyttö ja lukeminen, onnistuu kaikilla laitteilla.

Opintoverkon Digioppikirja-palvelu toimii parhaiten selaimilla Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Apple Safari ja Microsoft Internet Explorerin versiolla 9 ja sitä uudemmilla.

Miksi palveluun pitää rekisteröityä?

Digioppikirja on sähköinen kirja, jonka käyttäjä ostaa. Maksu ei tapahdu kirjan ostamisen yhteydessä, vaan kirjan oston yhteydessä käyttäjän ilmoittamaan sähköpostiin lähtee lasku. Palvelun tarjoajan täytyy tietää, kuka kirjan ostaja (=laskun saaja) on. Tämän vuoksi palveluun ensin rekisteröidytään henkilökohtaisella tunnuksella (Gmail- tai Facebook-tili), ja tämän jälkeen palvelusta voi ostaa kirjoja. Väärien tietojen antaminen on kiellettyä.

Miksi rekisteröityminen tapahtuu Gmail-tilin tai Facebookin kautta?

Gmail-tili ja Facebook ovat molemmat hyvin yleisiä palveluita, joihin voi luoda tilin ilmaiseksi. Tämän vuoksi olemme pitäneet niitä sopivina tunnistautumisvälineinä. Digioppikirjat-palvelun käyttäminen ei pakota käyttämään Gmail-sähköpostia tai Facebookia, mutta käyttäjällä tulee olla tili näissä palveluissa.

Mitä tietoja Digioppikirja kerää käyttäjästä?

Tietojen keruu on selvitetty palvelun henkilötietorekisterin rekisteriselosteessa.

Miksi rekiste­röitymis­vaiheessa saatetaan ilmoittaa, että sovellus Digioppikirja haluaa käyttää kaverilistaasi?

Sosiaalisen median ohjelmat keräävät tietoja käyttäjistään. Gmailin ja Facebookin kannalta Digioppikirja on yksi sovellus, johon tunnistaudutaan näillä tileillä, Digioppikirjat eivät kerää tietoja kaverilistoista tai muistakaan käyttäjän sosiaalisen median käytöistä.

Voiko palveluun rekisteröityä, vaikka ei nyt osta kirjaa?

Palveluun voi rekisteröityä, vaikka ei ostaisi kirjaa. Tällöin voi käyttää kirjojen demopalveluja ja mahdollisesti myöhemmin käyttöön tulevia ilmaisia Digikirjapalveluita. Jos myöhemmin ostaa digioppikirjoja, on tunnus myös tähän tällöin valmiina.


© Opintoverkko Oy 2013. Tekninen tuotanto Tuomo Björksten. Versio 2.7 (9.10.2018). Henkilötietorekisterin rekisteriseloste